2012. november 27., kedd

A kockázatkezelés szerepe a befektetések világában

Szép estét minden kedves olvasómnak!

A mai bejegyzés a legalapvetőbb témáról szól, amit a befektetésekkel foglalkozóknak nagyon érdemes komolyan venniük, és a saját érdekükben felelősséggel alkalmazni. Ez a téma a kockázatkezelés.
Néha csodálkozva olvasom, hogy mennyi hirdetés kering az interneten, azzal a "címkével", hogy ez az üzlet milyen tuti, "csak nyerni lehet rajta", "még 20 év múlva is működni fog", és ehhez hasonló túlzásokkal.
Kérlek benneteket, most gondoljatok bele, hogy ha minden üzlet, amit valaha elindítottak, még most is működne, mennyi lehetőség lenne. Az üzleti befektetésekre is jellemző az a dolog, ami a világon mindenre - elkezdődnek, és véget érnek. Így hát egy befektetés megindítása előtt mérlegeljünk, tudjuk-e kezelni az ezzel járó kockázatot.
Aki felelősen kíván eljárni, annak az első lépése az legyen, hogy meghatározza azt az összeget, amit képes nélkülözni, amiből a befektetéseit finanszírozza. Nevezzünk el ezt a pénzmennyiséget a mi kockázati tőkénknek. A kockázati tőke mindig az a pénz legyen, ami nem a mindennapi megélhetésedet fedezi. Tehát legyen kajapénzed, rezsipénzed, kis pénz, amiből szórakozol, új ruhákat vásárolsz, stb és ezen felül legyen a kockázati tőkéd.
Miután meghatároztad azt az összeget, amit kifejezetten befektetésekre szánsz, válaszd meg a kockázati szintedet. Kockázati szint alatt a kockázati tőkéd azon részét értjük, amit egy befektetésre szánsz rá.
Ez a szám változó, attól függ, milyen típusú befektetéseket futtatsz, illetve milyen stratégiát alkalmazol, de elmondható, hogy ideális esetben 2-10% között mozog. $100-os kockázati tőke és 5%-os kockázati szint mellett ez $5-os befektetést jelent. A kockázati szint helyes meghatározása segít neked elkerülni a csődöt, például ha egy befektetés nem a tervezettek szerint alakul, és elveszik a befektetett összeg, akkor a kockázati tőke 95%-a még mindig rendelkezésedre áll.
Amit érdemes az elején megjegyezned, hogy a befektetések terén a hosszútávra utazunk. Ez azt jelenti, hogy előfordul, hogy 1-1 üzlet, amibe pénzt invesztáltál, nem termel profitot, de megfelelő kockázati szint és stratégia mellett hosszú távon, tehát jópár befektetés után összességében profitot vagy képes elkönyvelni.
Hisz ha van 3 üzlet amin buktál $5-5-t, és van 7, amin profitáltál $5-5-t az azt jelenti, hogy összességében $20 profitot termeltél.

Összefoglalva a mai írás tanulságát, válaszd meg helyesen a kockázati tőkédet, és a kockázati szintedet, és ha emellett a megfelelő stratégiát alkalmazod, képes lehetsz hosszútávon profitot elkönyvelni.
Egy szó mint száz, kezeld a kockázatot!

Remélem tetszett a bejegyzésem, ha bármi kérdésed merül fel, írj bátran hozzászólást, vagy küldj e-mailt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése